נישואים אזרחיים, ליהודים ולא יהודים
הליך נישואים אזרחיים כבר לא נתפס בתודעת הכלל כמונח גנאי בעייתי ומוקצה – ישנם זוגות רבים כיום שמעדיפים להתחייב זה לזו לאו דווקא במשרדי הרבנות המוכרים אלא דווקא בקפריסין השכנה.
אם בעבר נושא זה היה נחבא אל הכלים או לא היה נשמע כלל באוכלוסייה היהודית, אזי כיום האפשרות של נישואים אזרחיים בקפריסין היא גלויה וזמינה יותר מתמיד לכל המעוניין. יש האומרים כי מה שבעצם מנע או עדיין מונע באופן יחסי מרבים להתחתן באופן אזרחי שכזה, הוא החשש מהתבוללות, אבל מכיוון שמדובר במדינת ישראל ורוב האזרחים הם יהודיים לא צריך להיות חשש שכזה.
אז מאין בעצם מגיעה המחשבה לערוך נישואין אזרחיים ולא "כדת וכדין"? תופעה זו הולכת וגוברת בשנים האחרונות וניתן לראות יותר ויותר זוגות הרוצים להתחתן באופן אזרחי, כאשר הסיבה העיקרית לכך הם מטעמים דתיים, אך כמובן שיש עוד סיבות רבות שבגינם רוצים הזוגות להתחתן בצורה אזרחית ולא בבית הדין הרבני.
למי זה מתאים וכיצד זה עובד?
מי הם למעשה האנשים שיכולים לבוא בברית הנישואין באופן אזרחי? קיימות שתי קבוצות אוכלוסייה מרכזיות שלהם צורת הנישואין הזו מתאימה במיוחד:
- זוגות מעורבים שאינם מאותה דת – הרי אינם יכולים להתחתן ברבנות (אלא אם כן מי שאינו יהודי עובר גיור וזה תהליך שלוקח זמן) ולכן האופציה היחידה שלהם היא חתונה אזרחית בקפריסין.
- זוגות מסורבי חיתון כמו כהן וגרושה שאינם יכולים דרך הרבנות להתחתן הם יכולים להצהיר על אהבתם בעזרת נישואים אזרחיים.
למה דווקא קפריסין?
אחד היעדים הפופולאריים ביותר לנישואים אזרחיים הוא קפריסין, בגלל שמדובר על יעד קרוב ביותר לישראל וגם ידידותי. ההכנה לקראת נישואים אזרחיים אינה כרוכה במאמץ רב וכל מה שצריך לעשות זה להביא דרכונים ואישור המעיד על כך שאותו זוג אינו נשוי. המסמכים צריכים להיות בשפה המקומית וכן חתומים ע"י עו"ד רצוי נוטריון שכל המסמכים הללו אכן תקפים ומאושרים.
לאחר החתונה שהתרחשה בקפריסין יש להביא את כל המסמכים וגם תעודת נישואים עם חותמת הכולל אישור בינלאומי המעיד על הזוג כנשוי באופן אזרחי. בארץ יש לגשת אל משרד הפנים ולהירשם כנושאים על פי חוק עם תעודת הנישואים האזרחיים ותעודות זהות של בני הזוג.