דף הבית»בלוג - טוג»פונדקאות בהלכה

פונדקאות בהלכה

1
שיתופים
Pinterest Google+

הליך פונדקאות הינו הליך מורכב, הכרוך במסע נפשי, רגשי ופיזי, בו מעורבים הורים מיועדים, אימא פונדקאית והרשויות, המלוות את הצדדים לאורך ההליך הרגיש. באופן טבעי, יש תחושות מעורבות באשר להליך זה והרצון להשתתף בו. במאמר הבא נבחן מקרוב מספר סיבות מרכזיות שמהוות אבן יסוד להחלטה האם לבחור בהליך זה או לא.

החשש ל"וותר" על הילד

קיים חשש בקרב אימהות פונדקאיות, או בעצם בקרב מועמדות לשמש כאימהות פונדקאיות, באשר ליום שבו יצטרכו למסור את התינוק הנולד. אך בפועל, רובן ככולן של האימהות הפונדקאיות מדווחות כי לא היו להם רגשות קשים ואף מסרו את היילוד להוריו בשמחה ובהתרגשות, שכן ילד זה הוא ילדם וזה השב להן שמחה עצומה לעזור לזוג, שללא עזרתן, לא היו זוכים לחבק ולאמץ לחיקם את תינוקם.

עלות פונדקאות

כמו כל דבר אחר, כאשר מדובר בהליך שכרוך בעלות כספית, כמובן שזו תהיה סיבה ללבטים רבים כלפי העניין. עלות הליך הפונדקאות אינו זול, כאשר רק התשלום הבסיסי לאם הפונדקאית בעבור שירותיה עומד על 165,000 אלף שקל, שזה אולי סכום ששווה להוציא במטרה לקבל ילד שלך לזרועותיך, אבל בהחלט מדובר בסכום לא מבוטל שלא לכל אחד יש יכולת להשיגו. לכן, אך ברור כי שיקול זה יהיה אחד השיקולים הראשונים בדרך להחלטה.

שיקולי דת ואמונה

בשל היות ישראל מדינה יהודית, הרי שהגורם הקשור בשיקולי דת, תמיד נלקח בחשבון. גם בנוגע לחוק הפונדקאות, אפשר להצביע על סעיפי החוק הקשורים להיבטים הלכתיים, כמו למשל:

  • החוק קובע כי רק זוג שהם גבר ואישה יהיו זכאים להגיש בקשה לעבור הליך פונדקאות
  • החוק קובע כי הזרע המשמש להליך ההפריה יהיה תמיד זה אל האב – כלומר בעלה של האם המיועדת.
  • דתה של האם הפונדקאית תהיה תמיד זהה לזו של האם המיועדת (שכן ביהדות הדת נקבעת לפי האימא).
  • חל איסור שהאם הפונדקאית תהיה קרובת משפחה של ההורים המיועדים.
  • בעבר היה גם סעיף האוסר על אישה נשואה לשמש כאם פונדקאית, מהחשש שזו תביא ילד ממזר, אך סעיף זה הוסר, לאחר שרוב הרבניים הכריעו כי מובן שהילד המולד אינו בנה של האם הפונדקאית ולכן אין עם כך בעיה או חשש להיותו ממזר.

מצוות פרו ורבו

חשוב לציין שחוק הפונדקאות הוא בסך הכל בעל וותק של קצת יותר מ-20 שנים (נחקק ב-1996) וכי עד לאחרונה היו חילוקי דעות מהותיים מבחינת ההתייחסות להליך זה מבחינה הלכתית, אך בשנים האחרונות, יש מגמה בולטת בקרב הרבנים לאשר הליך זה, שכן הוא מאפשר לזוגות שאין ביכולתם לקיים את מצוות פרו ורבו לעשות כן.

הכתבה הקודמת

לימוד הדף היומי, החשיבות שלו והכוח הנפלא שלו

הכתבה הבאה

בחירת רבנים ועורכי טקסים