לרכוש מקצוע- גם במגזר הדתי
יוקר המחייה בישראל, לצד התובעניות הכלכלית והנפשית שבגידול ילדים כיום, הפכו את הקערה על פיה בכל הקשור לעבודה ורכישת מקצוע במגזר הדתי וכמובן גם במגזר החרדי. אם בעבר מי שבעיקר השתלבו בשוק העבודה היו חילוניים ודתיים מהזרם הלאומי בעיקר, הרי שהיום גם רבים מהחרדים יוצאים מהישיבות ומבינים שכדי להצליח לשרוד את החודש, לימודי הקודש אינם מספיקים ויש לשלב לצידם גם לימודי מקצוע שיקנו את האפשרות להכנס לעבודה מכובדת שתאפשר הכנסה בכבוד ואורך נשימה כלכלי.
בחירת המקצוע- תארים שמכשירים לעיסוק במקצוע של ממש
בעוד אצל הציבור החילוני, האפשרויות ללימודים אינן מוגבלות והם יכולים למעשה ללכת על כל נושא של לימודים שרק יבחרו, אצל הציבור החרדי בעיקר, הרצון הוא לרכוש תואר שניתן ללמוד אותו במקביל ללימודי הקודש, ושגם מקבל את ברכת הרבנים והקהילה. מסיבה זו, ניתן כיום לראות את הציבור החרדי הולך בעיקר ללימודים כמו מדעי המחשב, כלכלה, מנהל עסקים וחשבונאות הנחשבים למקצועות שאין בעיה הלכתית איתם וגם ניתן להכנס איתם לקריירה ולהרוויח משכורת מכובדת. אך למרות שהמקצועות הללו נחשבים מקובלים, עדיין עומדת בפני ציבור זה המעוניין ללמוד ולרכוש מקצוע, ההתלבטות האם ללמוד כאחד האדם בפקולטות הלימודים השונות באוניברסיטאות או במכללות או שמא ללכת על פקולטות ובתי ספר המותאמים לציבור החרדי על כל צרכיו המיוחדים.
מכללות במסלול חרדי לעומת לימודים באופן רגיל
בפני הציבור החרדי אשר רוצה להשתלב בלימודים אקדמיים עומדות למעשה שתי אופציות לבחירה: בחירה במסלולי לימודים המיועדים לחרדים במסגרת המכללות או האוניברסיטאות השונות או בחירה במסלולי הלימודים הפתוחים לכל הציבור בהם בין השאר הלימודים הינם מעורבים וכן המרצים אינם רק גברים אלא גם נשים.
מהם מסלולי הלימוד לחרדים שנפתחו במסגרת מוסדות הלימוד השונים?
מדובר במסלולים המיועדים לציבור החרדי בלבד. במסלולים אלו ניתן ללמוד רק מקצועות מסויימים הנחשבים פופלאריים ומקובליםפ בקרב הקהילה דוגמת המקצועות הנ"ל שהזכרנו. מעבר לתחומי הלימוד הספציפיים, הלימודים נעשים גם בקמפוס נפרד ובימים נפרדים לגברים ולנשים. ההפרדה נשמרת גם בכל מה שקשור לסגל ההוראה במסלולי לימוד מיוחדים אלו. חוץ מאלו, בשעות הצהריים והערב, ניתנת לסטודנטים הפסקה ארוכה יותר בכדי שהסטודנטים יוכלו הן לנוח בה והן להספיק לתפילות המנחה והערבית. מעבר להבדלים אלו, התואר הניתן בסוף זהה לזה המתקבל במסלולי הלימוד הכלליים המיועדים לכלל הציבור.
אך מה יעשו מי שלמשל רוצים ללמוד מקצועות דוגמת הנדסה או מתמטיקה? מקצועות אלו לרוב אינם נלמדים במסלולי הלימוד לרדים ולכן נאלצים מי שרוצים ללמוד מקצועות אלו, להשתלב בלימודים במסלולים הפתוחים לכולם. במסלולים אלו הלימודים הם לרוב מעורבים, וגם הקורסים מועברים הן ע"י גברים והן ע"י נשים. יחד עם זאת, עומדת בפני הלומדים היכולת לסדר את המערכת ולהרשם לקורסים כפי שנראה להם לנכון ואז ניתנת האפשרות גם להחשף למי שעומד להעביר את הקורסים ולהיות המרצה. חוץ מאלו, עומדת בפני הלומדים הדתיים והחרדים הבחירה שלא להגיע ללימודים בחגים ובצומות.
השלוחות ללימודי חרדים בארץ הולכות ומתרבות
אם בעבר מסלולי לימודים המותאמים לחרדים, היו דבר נדיר שניתן למצוא רק במסגרת האונבירסיטה העברית, הרי שכיום גם המכללות פותחות מסלולים ייעודhם המיועדים לציבור החרדי ונלמדים בקמפוס נפרד. כך למשל תוכלו למצוא מסלולים כאלו של מכללת קריית אונו, מסלול לימודי החרדים של המכללה למנהל- הנחשב לבין הוותיקים ומציע גם לימודי תואר ראשון בחשבונאות ומנהל עסקים עם הכנה מיוחדת ללימודי המקצוע באמצעות מכינה מותאמת וכן מכללות אקדמיות הממוקמות בלב בני ברק והן יוזמה של מספר קבוצות התומכות בציבור החרדי ובזכותו לתנאי מחייה נאותים. חוץ מהמסלולים הללו, כל העת מתווספים עוד ועוד מסלולים, וחיפוש קצר באינטרנט יכול לגלות מה חדש גם בתחום זה.